https://www.polarsteps.com/TillyWagenaar/10205915-oeganda?s=A605A0D9-36CE-4F30-A803-EC554A33AD5
Via bovenstaande link kun je deze veelzijdige reis meebeleven. Medereizigster Tilly Wagenaar-Peperkamp heeft in deze 2-weekse rondreis in Oeganda dagelijks een verslag met foto’s gemaakt op polarsteps. Tilly is een achterkleindochter van Martha Tromp-Schut, volle nicht van Dirk Schut.
http://www.heldersemolens.nl/de-hoop.html
Dit is de website van molens die in Den Helder staan. Bij deze molen ‘De Hoop’ staat bij de eigenaren te Huisduinen Maartje genoemd, dochter van Cornelis Voogd en Maartje Spanjaard. Hun dochter Maartje, die in 1749 huwde met Teunis van der Grift uit Zijpe volgde haar moeder op. Wegens gebrek aan zonen vererfde de molen later aan Pieter Goeman die met Van der Grifts dochter Elisabeth huwde.
Deze Maartje, alias Martha/Marritje was de grootmoeder van Martha Schouten, de moeder van Franciscus Schut die in 1892 met Grietje Dekker trouwde. Zie genoemde Marritje van der Grift hieronder als voorouder in de Schut-tak.
Hiernaast de Schut-tak, als onderdeel van de stamboom van Lies Rijsdijk-Hofland (1936), jongste dochter van Jacob en Griet Hofland-Schut.
Deze stamboom van Lies is een prachtstuk, met veel geduld gemaakt door kleindochter Daphne.
https://heeroomdirkschut.nl Hier kom je op de website van heeroom Dirk Schut, met daarin informatie over het boek over zijn leven ‘Het offer, dagboek van een gedreven missionaris‘
Voor een korte introductie van Het offer, kijk op https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Schut
Tinie Dekker-Beemsterboer uit Warmenhuizen heeft drie boekdelen uitgebracht over de Dekker-stamboom.
https://www.oud-castricum. Hier kom je op de website van de Stichting werkgroep oud-Castricum.
Kijk ook eens in de boeken van Else-Marie van den Eerenbeemt, specialist familie-verhoudingen. Zij is bekend van radio/tv en schrijft boeken, columns etc over familierelaties in de levensloop.
In de nieuwsbrief van december 2019 van de Abdij van Egmond door Broeder Thijs van harte aanbevolen voor de winteravonden: ‘Katholiek in de Republiek’ van Carolina Lenarduzzi. Broeder Thijs schrijft: ‘Er werd, soms met veel moeite, naar wegen gezocht om het geloof in de privésfeer en in de publieke ruimte te beleven. Zo is het boek ook een spiegel voor onze tijd, waar het geloof naar vormen zoekt in een geseculariseerde samenleving.’
Hieronder Illustratie uit bovengenoemd boek: Gerrit Pietersz. de Jong, Familie op bedevaart in Heiloo, 1630
In het boek van Marita Mathijsen over Jacob van Lennep staat op blz. 344 een geschreven bagagelijstje van Jacob toen hij in 1838 op reis ging naar Bad Ems. Tussen mijn paperassen bewaar ik een lijstje van mijn moeder in net zo’n mooi geschreven handschrift (zie bij oude foto’s fam. vdLoos-Schut).
Mathijsen weet met haar meeslepende stijl en humor de complexe 19e eeuw in ‘Jacob van Lennep, Een bezielde schavuit’ voor iedereen toegankelijk te maken.
Waarom dit uitstapje?