Familie Dekker

Cor Dekker en Grietje Sinnige op hun trouwdag 8 mei 1870.

Wat is Grietje mooi met haar grote broche/speld, tweerijige ketting met kruis, en bloedkoralen halssnoer met rond slot.

De oorijzers zijn aan de uiteinden versierd met rozetvormige ornamenten, zogenaamde ‘bloempotknopen’. De mutsenbellen werden in de voorstrook van de muts gehaakt.

 

De bloedkoralen van het trouwhalssnoer van Grietje Dekker – Sinnige zijn na de dood van haar dochter Grietje Schut – Dekker verdeeld onder de dochters Schut. Hiernaast de ringen van twee achterkleindochters van Grietje Sinnige waarin deze bloedkoralen verwerkt zijn.

Op 10 november 1871 kocht Cornelis Dekker, jagersbaas te Purmerend, een huis, ingericht tot herberg en uitspanning genaamd ‘de Vriendschap’, met erf, staande en liggende in de Molenbuurt, in de gemeente Akersloot. Tot 1898 was Cornelis Dekker eigenaar en tot zijn dood in 1925 pachter/herbergier van De Vriendschap (uit: Familie Dekker deel I, zie Links).
1907-1908. Voor het café van Cees Dekker aan de Kerklaan met op de voorgrond enkele soldaten die deelnamen aan de oefening tegen de forten van Marken Binnen en Krommeniedijk. Cees Dekker zit derde van rechts; links staan zijn dochter Trijntje en zoon Freek (met snor).
Café De Vriendschap anno 1916, Cornelis/Cees Dekker met dochter Trijntje
15 januari 1983. Optreden van de popgroep Doe maar in De Vriendschap. Door de drukte vielen er meisjes flauw (foto Bert Nienhuis, beeld uit documentaire ‘Dit is alles’ van Doe Maar, uitgezonden door BNNVARA).
Café De Vriendschap anno 2000

Het voormalige café-restaurant De Vriendschap in Akersloot wordt getransformeerd tot elf koopappartementen. 

De Vriendschap zoals het er in januari 2022 uitzag (foto Jan Jong/NHD).
Impressie

Familie Dekker Duitsland

Mattheus/Thijs (1881-1934) was de vierde zoon van Cornelis en Grietje Dekker-Sinnige. Op jonge leeftijd verhuisde Thijs naar Duitsland en trouwde daar met Christine Sandmöller. Op blz. 210 in het Dekker-boek deel I is te lezen dat Thijs een veelzijdig man was.

Op de linkerfoto hieronder staat Thijs Dekker voor zijn levensmiddelenzaak in Lippborg, Duitsland. Op de rechterfoto Thijs met vrouw en kinderen? Ik had de foto al enkele maanden geleden ontvangen van Emmy Kops, maar ik begreep de samenhang niet. Dit werd opgehelderd na het zien van de aflevering ‘Vakantie op wielen’ van de tv-serie Andere Tijden Special, op 12-8-2023. In deze aflevering werd verteld dat de woonwagen is ontstaan in Engeland, waar mensen al in woonwagens woonden voor werk, circus, kermis, of Roma (die vanaf midden 19e eeuw hun wagens bouwden). Dat maakt de woonwagen tot de voorloper van de caravan, die in Nederland geïntroduceerd werd in de jaren 1920/1930 (en waarschijnlijk in Duitsland ook).

 

Friedel, een van de kinderen van Thijs Dekker en Christine Sandmöller, stuurde een trouwfoto aan de familie in Castricum.

Een dagje naar het strand

1935 Strand Castricum. Familiebezoek uit het buitenland? Die neem je op een mooie zomerse dag mee naar het strand! Marie Schut (rechts) met haar tantes, Trijntje Mienis-Dekker (links) uit Akersloot en Christine Dekker-Sandmöller uit Duitsland.

Een dierbaar bezit

Bidprentje Cornelis Dekker. Zijn kleindochter Catrien Balvert-Mienis omschreef hem als een “hele lieve man”.  Catrien kreeg van hem een zilveren rozenkrans en dat was haar dierbaarste  bezit. Die rozenkrans droeg ze altijd bij zich en was ook bij haar toen ze in 2002 overleed in een ziekenhuis in Amstelveen, aldus een kleindochter van Catrien Balvert-Mienis.

(facebook-groep ‘Plus Mienis’).

Familie Mienis reünie

April 2018 waren zus Gre en ik aanwezig bij de reünie van de familie Mienis in ’t Hoorntje in Akersloot.

De slagroomtaart is bedrukt  met een oude foto van de kinderen Mienis; ernaast Gré Castricum-Mienis (1928). Gré is op 1 september 2023 overleden.

Catharina (Trijntje) Dekker (1885-1981), was de jongste dochter van Cornelis Dekker en Grietje Sinnige. Trijntje trouwde in 1907 met Quirinus (Krijn) Mienis (1881-1962). Zij kregen 17 kinderen; zie Dekker-boek deel I blz. 219/221.