Straatfotografie

Elke foto vertelt een verhaal.

Straatfotografie is een stijl van fotografie met ongeplande opnamen op openbare plaatsen. Er wordt niet opzettelijk geposeerd; het gaat voornamelijk om het vertellen van een verhaal door middel van een foto.

1920. Dorpsstraat 94 Castricum. Voor: Marie, Trien, Jan, Thijs, Frans en Jaap. Achter: Griet, Guurt, Anne, moeder en vader Schut. Dirk, Cor en Martha-Zr. Siegbertha waren al het huis uit.
Trien en Marie Schut in de deuropening van de boerderij.
Moeder Grietje met dochter Trien op weg naar de kerk.
Marie en Trien gekiekt bij het shoppen?
Marie op weg naar de kerk, 9 juni 1935

De snelfotograaf

Een strook met 12 foto’s voor 25 cent (6x7cm of 3x8cm/soldaten); om te houden en uit te delen. Snel en goedkoop even tussendoor ‘tiptoppen’ en op de foto in de winkelstraten van de grote steden over de hele wereld. Nederland telde tussen 1912 en 1920 honderdvijftig snelfoto-studio’s. Fotografie wars van pose of mooimakerij: echt en waarachtig. (Uit: De snelfotograaf, een geschiedenis van het moderne portret van R. Kienjet)

(Dit onderdeel is toegevoegd na bezoek aan neef P. Bakker; moeder Guurt had een aantal leuke snelfoto’s bewaard.)

Martha
Anne
Frans en Jaap

Bovenstaande snelfoto’s zijn gemaakt in de fotostudio, waarvan links een advertentie in ‘Ons Blad: Katholiek Nieuwsblad voor N-H’ van 2 augustus 1913.

Rechts een advertentie in de ‘Heldersche courant ‘van 14 april 1917.

(Beide via KB/delpher.nl)

De collectie van Guurt Bakker-Schut bevatte ook snelfoto’s van twee zonen van Guurtje Schut (1863-1937) en Jan Sinnige (1843-1912).

Guurtje was de zus van opa Frans Schut en trouwde in 1890 in Akersloot met Jan Sinnige. Jan was een broer van Grietje Sinnige (1848-1887), de moeder van oma Grietje Dekker.

Achterop de foto’s staat ‘Koegras’, waar zij tijdens de mobilisatieperiode 1914-1918 gestationeerd waren?

Jb. Sinnige
P. Sinnige

In nieuwsbrief  nr. 20/mei 2023 van ‘Oneindig Noord-Holland’ staat een artikel over de polder Het Koegras, een uitgestrekt gebied van circa 3875 hectare in de kop van Noord-Holland. De polder werd in 1817 drooggelegd en omdijkt, toen koning Willem I opdracht gaf tot de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal. Het gebied werd geschikt gemaakt voor veeteelt en kon Het Koegras haar naam eer aan doen. In de twintigste eeuw maakten deze grasgronden plaats voor de beroemde bollenvelden. In de nieuwsbrief kun je verder lezen hoe o.a. Julianadorp, in het centrum van de polder, aan haar naam kwam.

Op het studioportret en de snelfoto hiernaast staan ook familieleden: Grietje Schotvanger-Schut, en twee kinderen Schotvanger uit Schoorldam.

Grietje was een dochter van Jacob Schut, de broer van opa Frans Schut, en trouwde in 1906 met Cornelis Schotvanger (1881-1942).

(Zie ook bij oude foto’s/ familie Schut: Het gezin van Jacob en Guurtje)

kinderen Schotvanger