Via de familie Bakker kon ik deze foto scannen van de jonge Dirk. Er moest teveel gefotoshopt worden om bruikbaar te zijn in ‘Het offer’. Ik vermoed dat de foto door vele Bakker-handjes is gegaan terwijl moeder Guurt vertelde over de avonturen van oudste broer Dirk, missionaris in Afrika.
Een verrassende vondst eind februari 2023. Moeder Guurt had nog een onbeschadigde foto van jonge Dirk bewaard in een album.
Herinnering aan Schoorl
Maud Bakker vertelde een aantal jaren terug dat, als wij vroeger op bezoek kwamen in Schoorl en de moeders bij gingen praten, zij ons moest zien te vermaken. We gingen dan naar het hoge klimduin, voor ons een hoogtepunt, voor Maud uiteraard minder. Maud herinnerde zich ook dat wij hun vaste trap enthousiast op en neer renden. In ons ouderlijk huis in de A.Verherentstraat in Heemskerk was alleen een losse trap naar de zolder.
Kerstmis
Met zus Leni was ik zomer 2019 op bezoek in het appartement van Maud, waar zij mij dit kerststalletje (22 cm hoog) aanbood. Elk jaar in december is het stalletje er bij, net zoals de glinsterboom van mijn schoonmoeder, die ook in 2019 overleed.
Onze Eigen Illustratie
‘Twee jonge bakkertjes’ is het onderschrift bij de foto. De originele foto kwam ik tegen in tante Guurts album. Het blijken twee neefjes Bakker te zijn, allebei vernoemd naar opa Cees Bakker, en ook bakker geworden. Past misschien niet in de familiesite, maar aangezien de bewijzen van dit gebeuren zo goed bewaard zijn gebleven verdient het wel een plaatsje.
Bakkerij Bakker
In 1957 vestigde Piet Bakker zich in de bakkerij in de Burgemeester Mooijstraat 34 en aansluitend zoon Jaap tot 1975.
Taai- en speculaasplanken
Toen ik de fotoalbums terugbracht bij Piet kwam ik een aantal nostalgische planken tegen.
Van 1956 tot 2023 is dit adres bewoond geweest door de familie Bakker – Schut.
De molens van Nico
Nico Bakker heeft onderstaande molens gemaakt in de jaren 80/90 van de vorige eeuw. Ze hebben de tand des tijds niet doorstaan:de twee molens in de Bartokstraat in Castricum zijn na een verhuizing weggedaan en de molen op de Olympiaweg in Alkmaar is in 2018 na een verhuizing gesloopt. Op het huis Olympiaweg hangt na de verkoop nog altijd een bord met de naam ‘Molengroet’. (Op de molendatabase is te lezen dat een wipmolen is ontstaan begin 15e eeuw; het is het oudste type watermolen. Het ‘wippen’ komt van het schudden van de molen als het hard waait.)
Piet en Thijs in Tournecoupe
In 1994 waren Piet en Thijs Bakker bij neef Frans Hofland in Frankrijk.
Hiernaast Frans bij zijn kerk in Tournecoupe.
32380 Tournecoupe
L’Eglise Saint-Pierre – XVe siècle
Classée Monument Historique
Notre dame de Tudet
Hiernaast de routekaart en de website van het toeristenburo van het district Gers, waar Tournecoupe onder valt. Je kunt een pdf of gpx downloaden. Het traject is 10 km, in 3 uur te lopen. Vertaling van de website: Op weg naar Onze-Lieve-Vrouw van Tudet.
Thijs Bakker is ook op andere fronten creatief bezig.
Zie hiernaast de kerststal met beeldjes die hij maakte rond de eeuwwisseling. Thijs heeft er meerdere verkocht op bestelling. De beeldjes zijn beschilderd door Jan Schilder uit Volendam.
Het werkstuk van de uil op hout is gemaakt met keramische mozaïek stukjes (23×31,5 cm).