Familie van der Loos - Schut

Twee lijstjes

 

Gevonden tussen paperassen; ook in zo’n mooi vloeiend handschrift (zie bij Links/boek Jacob van Lennep).

Benodigdheden voor de aanstaande bevalling: een lijstje voor de baby en een voor jezelf. Ergens moet ik ook nog een blaadje hebben met een oliebollenrecept. Hoe simpel kan het leven zijn.

Frankrijk / Tournecoupe

Zomer 1978 Leni en ik stonden met onze gezinnen op een camping in de buurt en gingen een dagje naar de parochie inTournecoupe (Gers). vlnr Jo Boer-Hofland, Marc Acda, huishoudster Riek met Erna Lambrechts, zussen Leni Acda-vdLoos en Martha Lambrechts, pastoor Frans Hofland, Monique en Jeroen Acda (vooraan).

 Frankrijk / Lourdes

Moeder Marie reisde per spoor in juli 1970 met de vrouwenbond naar Lourdes. Deze foto’s zijn uit het album van zus Leni.

In de Pyreneeën
Neef Frans Hofland nam de gelegenheid te baat om zijn tante te zien.

Een zilveren bruiloft

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat mijn ouders 25 jaar getrouwd waren. Het werd gevierd met koffie met gebak en een uitgebreide lunch, aan schragentafels in de voor- en achterkamer.

Vlnr Gre Meijer, tante Griet Hofland, moeder Marie en twee zusters van mijn vader: Marie Griffijn en Toos Berends.
In de achterkamer: vlnr Gre, Martha, vriendin Gemma met Ria, Anneke, Leni, nicht Ineke Berends.

Twee hoogtijdagen

1953 Moeder met communicant Ria (en Leni) op weg naar de kerk voor haar Eerste Communie.
1960 Groot Aannemen /2e Communie vlnr Gre, tante Anne, Leni, Gre Breetveld met Frans en Marian, Frans, Anneke, moeder, het feestvarken, Thea Griffijn, Pa.

De broer van een goede kennis heeft bovenstaande foto in kleur overgezet. De kleuren komen in mijn herinnering heel goed overeen.

Oudste zus was de maakster van mijn jurk: lilakleurige wafeltjesstof met paars fluweel lint versierd; met mijn moeder in Alkmaar bij de firma Böttger werd de stof uitgezocht. Wat was ik groosk; in die tijd was een nieuwe jurk een zeldzaamheid.

Op de Zundapp

Op de nieuwe Zundapp van mijn vader met Ria en Anneke. Na mijn 2e communie, voor ik naar de ULO ging in september, heb ik ook de stap gewaagd naar een moderne César-look, ook wel rattenkop genoemd: kortgeknipt, naar voren geborsteld haar (niet zo opgeschoren als het trendy heren César-kapsel 2022).

1950

Zus Ria stuurde onderstaande foto links, met de opmerking dat ik zo triomfantelijk op mijn hobbelpaard kijk naar zus Anneke. Moeder vertelde dat Anneke en ik allebei op het paard wilden zitten. Als troostprijs kreeg zij de poederbus. Zelf had ik nog een foto met Anneke op het hobbelpaard. Deze attributen nam de fotograaf mee, zodat de kleintjes rustig bleven zitten. Ria zit links op een driewieler.